Bloc enllaçat per la independència

Bloc 116 enllaçat per la independència amb el 117 SALSA-FICCIÓ

diumenge, 18 de setembre del 2011

Castelló d'Empúries, vila comtal

Al segle XI els comtes d'Empúries van fixar la seva residència a Castelló d'Empúries, cosa que va convertir la vila en capital del Comtat. 

El comtat d'Empúries s'estenia per la plana de l'Empordà i comprenia la franja litoral des de les Alberes fins més avall del Ter. Limitava amb els comtats de Rosselló, Girona i Besalú.

Si accedim a la vila pel camí que ve d'Empuriabrava i ens apropem als marges de les terres conreades podem gaudir d'aquesta magnífica vista de la vila.


El primer element destacable que trobem en entrar la vila és el RENTADOR PÚBLIC, lloc on fins no fa tants anys anaven totes les dones del poble a fer la bugada i de passada a fer safareig. 




Va ser construït el segle XIX, aprofitant alguns elements del desaparegut convent de Sant Francesc, com les columnes que se suposa que formaven part del claustre. Podem observar la presència d'un brollador al mig.



La Farinera de Castelló va ser creada cap al 1860 a l'indret del Molí de Mig, un dels tres molins medievals de la vila. Actualment és l'ECOMUSEU FARINERA, adscrit al museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Ens permet conèixer el sistema tradicional de transformació del blat en farina.


De la part del darrera de la farinera en surt el rec del molí, utilitzat per subministrar aigua al molí.




Seguint el camí que circula paral·lel al rec arribem al PORTAL DE LA GALLARDA, antiga porta d'entrada a la ciutat emmurallada




La comunitat jueva està documentada des de mitjans del segle XIII i gaudia dels privilegis del comte d'Empúries, van desaparèixer amb l'expulsió general per part dels reis catòlics el 1492. El CALL JUEU manté la trama urbana de l'època medieval.


El CONVENT DE SANTA CLARA, va ser fundat el 1260 fora dels murs de la vila, degut als greus efectes de les guerres va ser traslladat dins del nucli, aquesta nova edificació va ser construïda cap al 1683.


La basílica gòtica de Santa Maria, va ser construïda entre els segles XIII i XV, tot i reunir les dimensions i característiques d'una catedral, mai no va aconseguir aquesta consideració malgrat els diversos intents per part dels comtes d'Empúries.


El campanar, probablement construït al segle XIII, segueix encara la tendència dels campanars romànics d'influència llombarda, però amb decoració gòtica.


Amb la portalada de marbre de la façana es va concloure la construcció a principis del segle XV




L'espai interior és una mostra del gòtic mediterrani.


I conté fonts baptismals romàniques, sepulcres comtals i retaules entre altres mostres artístiques. El retaule de l'altar major va ser esculpit amb alabastre portat de Beuda a la Garrotxa.




A prop de la basílica hi podem admirar aquesta curiosa font, i una sèrie d'arcades gòtiques, indret conegut com la llotja, que podria haver pertangut a la duana o a les sales de l'hospital major.


La creu de terme


La CASA GRAN, és una mostra del gòtic civil català dels segles XIV i XV, construït com a edifici residencial de la noblesa castellonina de la baixa edat mitjana.


L'antiga casa de la vila o Llotja del Mar està ubicada a la Plaça dels Homes, conserva l'estructura de finals del segle XIV



En aquesta mateixa plaça podem també observar la zona porxada.



El palau dels comtes, construït a la segona meitat del segle XIV, actualment hi ha l'ajuntament i altres dependències municipals.



La Cúria i la Presó. Edifici gòtic dels voltants de 1336, la Cúria era la seu del tribunal de justícia i al costat la presó on s'hi confinaven els condemnats.






El pont vell, pont medieval de set ulls desiguals, construït a finals del segle XIII sobre la Muga, i reconstruït en diverses ocasions a causa dels desperfectes ocasionats per guerres i inundacions.


La Torre Carlina, torre cilíndrica i atalussada amb merlets i espitlleres, construïda a la segona meitat del segle XIX per reforçar les defenses de la vila contra els carlins.




5 comentaris:

  1. Joan,
    Felicitats company, tant per les fotografies, moltes i molt bones, com pel ben documentades que estan.
    En varies ocasions he fet visites parcials a la població. Avui, veient aquest post, la puc recordar d'una tacada.
    Salut!
    Manel.

    ResponElimina
  2. Gràcies Manel, ara em mancarien els interiors visitables per completar-ho, perquè a les hores que hi vaig anar era tot tancat. Salut.

    Joan

    ResponElimina
  3. Molt bon reportatge ...Me'n adono que hi he de tornar perquè he vist una minsa part del que tu ens ensenyes ...M'agrada molt pel ben documentat que esta . Felicitats ! Salut Joan !
    Dora

    ResponElimina
  4. I ara hi he afegit més coses, i encara en tic més per afegir. Castelló és una mina.

    Salutacions

    Joan

    ResponElimina
  5. Si, ja ho he vist , com sempre ves obrint camí que jo potser hi tornare a anar i ja tindre la informació !
    Una abraçada!
    Dora

    ResponElimina