Bloc enllaçat per la independència

Bloc 116 enllaçat per la independència amb el 117 SALSA-FICCIÓ

diumenge, 1 de setembre del 2013

Gorgs del riu Siurana

La nostra excursió comença al poble de Siurana, al terme municipal de Cornudella de Montsant a la comarca del Priorat.

El poble està emplaçat dalt d'una cinglera de roca calcària en un extrem de la serra de Prades, a 737 metres d'altitud.




Si deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha l'entrada del poble, abans de començar el trajecte podem donar un vol pel poble i recórrer el seus carrers de cases empedrades.










Poble que ha sabut mantenir el seu encant, conservant les antigues cases de pedra i adequant les noves construccions a l'estil de les més antigues.

Durant la nostra passejada descobrirem l'església de Santa Maria, temple romànic d'una sola nau amb volta de canó, que combina bellesa i senzillesa.



La porta consta de tres arquivoltes que envolten un timpà esculpit.


Rera una vidriera i previ pagament d'un euro podem contemplar la nau interior il·luminada.


La creu que hi ha situada al mirador no és estricament una creu de terme, sinó que és la commemoració del 800 aniversari de la reconquesta de Siurana, que va ser l'últim reducte musulmà de Catalunya.


La ubicació del poble el converteix en un excel·lent mirador des d'on podem contemplar el riu Siurana que envoltat d'un meravellós entorn circula decidit per anar emplenant el pantà que l'acull generosament.





Espectaculars graderies naturals tanquen el nostre recorregut



Aquest també és un punt òptim per contemplar embadalits l'espectacle que ens ofereix la natura.




Després de gaudir d'aquest gran espectacle ens movem cap a l'aparcament, que és des d'on surt el camí que ens ha de portar cap al nostre objectiu.

L'anada la farem pel camí elevat que ressegueix a mitja alçada el perfil de la cinglera.


Camí que bastit de vegetació a la major part del recorregut, té també alguns trams pelats que ens situen cara a cara amb l'abisme i ens recorden que el vertigen hem fet bé si l'hem deixat a casa.


Si mirem amunt, fàcilment veurem algun escalador aprofitant aquestes parets verticals per grimpar-hi destrament.


Pocs minuts després de la sortida, arribem al paratge anomenat la Trona o Salt de la Reina Mora


Segons una llegenda, des d'aquest punt la reina Abd-el-Azia es va llançar a l'abisme amb el seu cavall. La reina mora va ser presa del pànic quan va veure que el senyor de Tarragona Amat de Claramunt i els seus homes havien aconseguit penetrar al castell i estaven a punt de prendre'n possessió. Hom pensa que les marques de les pedres les va fer el cavall amb les seves ferradures, intentant evitar la caiguda fatal.



Continuem la ruta després d'haver admirat un cop més el paisatge que se'ns obre davant nostre.





Després d'un tros més de recorregut en pla començarà l'estrepitós descens, descens continuat cap al fons de la vall per anar a trobar el llit del riu.




El riu Siurana, afluent del marge esquerre de l'Ebre, que neix a les muntanyes de Prades, al Baix Camp, alimenta el pantà de Siurana, travessa el Priorat i va a reunir-se amb l'Ebre a l'alçada de Garcia a la Ribera d'Ebre després d'haver recorregut 50 quilòmetres.



Les seves aigües són generalment tan poc profundes en aquest punt durant l'estiu, que no ens solen superar els turmells, però de tant en tant,  gorgs pregons proveïts per regalimants cascades,  es van formant al seu pas, un pas en què l'erosió constant i punyent esculpeix les roques creant artístiques formes.







Formes que de vegades sembla que contemplin impassibles la nostra intromissió en el seu particular món.




No cal dir que, sobre tot durant els rigors de l'estiu, capbussar-se a les seves netes i fresques aigües o passejar pel seu llit són immillorables exercicis per gaudir de la natura i apropar-nos una mica a formar-ne  part, encara que sigui per unes hores.


Construir dics orientats a intentar augmentar el nivell d'un gorg, alterant un pèl el curs natural del riu, també són exercicis practicats per alguns eventuals enginyers, que si casualment topen amb aquest bloc potser se sentiran orgullosos de la seva efímera obra.



La tornada la podem fer pel camí que discorre pocs metres per damunt del nivell del riu. 



Aquesta diferència però, es va engrandint gradualment degut al petit però gairebé constant pendent del camí.



Això ens donarà la possibilitat de contemplar des de baix les imponents parets que hem gosat profanar durant el trajecte d'anada






El camí desemboca a la carretera que uneix Cornudella de Montsant amb Siurana, a poc més d'un quilòmetre d'aquest darrer nucli. Mig quilòmetre abans trenca a mà dreta un petit sender que s'enfila eixerit fins al poble. Si tenim la sort que algú altre ha pujat a Siurana a recollir el cotxe, podem esperar-lo contemplant un cop més els imponents cingles, als quals la llum de la tarda dóna un aspecte sublim.



Un suggeriment per a la tornada és aturar-se a Cornudella de Montsant, on el celler modernista, obra de Cèsar Martinell, ofereix des de fa més de cent anys, els seus vins, vermuts, misteles, garnatxes, olis i altres productes propis de la comarca. El celler és visitable en hores concretes.










6 comentaris:

  1. Molt bones fotos Joan i bon reportatge.
    Fins la propera sortida..

    ResponElimina
  2. Gràcies Joan una vegada més per els teus reportatges sobre la multitud d'indrets amb encant que tenim a la nostra estimada terra. El descrit avui és realment magnific.

    ResponElimina
  3. Efectivament, amic Joan, els enginyers de cap de setmana es senten orgullosos de la seva obra, alhora de molt indignats per la qualificació d´efímera. ¡És una obra per la posteritat!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. De Siurana al Salt de la Reina Mora ho vàrem fer fa una colla d'anys, la baixada al riu i als gorgs no, és una bona descoberta. Per les magnífiques imatges que ho il·lustren, crec que val la pena l'esforç. Queda anotat.
    Salut!

    ResponElimina
  5. M'enamorat del lloc, quines fotos, un artista Joan. Felicitats per haver gaudit d'aquest belissim paissatge.

    ResponElimina
  6. Alguien a ido a este sitio y sabe si hay agua y esta bien.
    Muchas gracias.

    ResponElimina